Tæt på Helligdage

Helligdage er en hudløs dagbogsberetning, skrevet dag for dag gennem et års tid. Det er en poetisk fortælling af sangskriveren Michael Falch, som har forladt storbyen for at slå rødder i landlig idyl. Igennem hverdagenes tankestrøm forsøger han at komme overens med sig selv og sin tid efter en omflakkende barndom og tyve års rockliv, og under jagten efter nye sange og på turnéer og rejser træder hans livs temaer og hans indre dæmoner stadig skarpere frem.

Således står der at læse på bagsiden af Helligdage. Nu må det stå hen i det uvisse, hvordan I har det med bøger, men mon ikke de fleste griber en bog, kigger på forsiden og derefter lynhurtigt studerer bagsiden, for at finde ud af, hvad det nu lige er for en bog, man har fået i hånden??? Og mange gange er man vel også blevet skuffet, fordi indholdet af bogen ikke helt levede op til det, der stod at læse på bagsiden. Helligdage hører absolut ikke til én af de bøger. For her lever indholdet virkelig op til præsentationen!

Fugeskræmslet Falch
En bog skal jo faktisk sælge sig selv netop vha. bagsideomtalen og så selvfølgelig forsiden. Førstehåndsindtrykket af en bog kommer jo fra det, man præsenteres for på omslaget. Og heller ikke her er Helligdage en undtagelse. Billedet af ”fugleskræmslet Falch” gør én nysgerrig efter at se, hvad bogen indeholder.

Nogle vil måske synes, at det billede ikke rigtigt står mål med indholdet, og det passer nok heller ikke helt til det billede, mange mennesker har af personen Michael Falch. Men prøver man at se bort fra det knap så flatterende udseende, Michaels ansigt har fået, og i stedet tænker over, hvordan billedet hænger sammen med indholdet, er det utrolig godt ramt. Billedet signalerer jo netop de her indre dæmoner, som må siges at være noget af det mest gennemgående i Helligdage. Ligeledes sender det også tankerne hen imod at vi nærmest befinder os derude ”hvor den sidste krage er vendt”. – På landet med andre ord, og altså det sted, hvor Michael nu bor sammen med familien. Samtidig er det vel heller ikke svært at finde det humoristiske og selvironiske i, at han fremstår som et fugleskræmsel??? – Når alt kommer til alt har vi jo alle sammen en form for fugleskræmsel i os. Det er nok bare ikke alle, der lader det komme ligeså tydeligt til udtryk, som det er tilfældet her i Helligdage.

De flestes umiddelbare reaktion på billedet har nok også været, hvad pokker meningen mon har været med at sætte netop det billede på forsiden. Men allerede, når man er nået et lille stykke ind i bogen, er man ikke i tvivl om, at de signaler, billedet sender, rent faktisk passer utroligt godt til det, man læser. I hvert fald er der vist ingen tvivl om, at billedet passer meget bedre her, end det ville have gjort som cover til CDen ”Nye Rejsende”, som det i sin tid blev fremstillet til.

Sin fars søn
Det er ikke alene billedet, der passer til det man læser. Det samme gælder titlen, ”Helligdage”. Mon ikke de fleste af os, når vi hører det ord, tænker i baner af ekstra fridage eller måske på de steder, man måtte have overset, når man har malet??? Det er i hvert fald det mest naturlige, men netop ordet Helligdage drejer sig i denne forbindelse om langt mere en det: Markante dage, der af den ene eller anden grund for altid har mejslet sig ind i Michaels hukommelse. En af de mest bemærkelsesværdige fortællinger i den forbindelse er nok historien om den følelse af svigt, han som 10-årig oplevede på en fugletur med sin far. Hvad det netop var, der gik galt denne dag på stranden, er det, trods adskillige forsøg, aldrig lykkedes Michael at finde frem til, men noget er der sket, for efter den dag, var Michaels forhold til sin far for altid forandret.

For en 10-årig knægt er en tur sammen med far en ”hellig dag”, men som vi kan læse udviklede det sig til en ”helligdag” i deres indbyrdes forhold. En helligdag, som de ”glemte pletter”, der skal udbedres efter vi har malet væggen. Forskellen er bare, at de helligdage, der fremkommer ved maling er nemme at udbedre, mens det, når det drejer sig om mennesker, ikke altid er så ligetil. Det tager tid… Men mon ikke det er i de færreste tilfælde, det tager 23 år??? Fra den dag på stranden og et godt stykke ind i Michaels voksne liv, bar deres indbyrdes forhold tydeligt præg af, at Michael allerede dengang tænkte ”Han bliver aldrig min far igen”. Faktisk skal vi helt frem til forsoningen på faderens dødsleje på Herlev Sygehus i 1989, før Michael igen blev ”sin fars søn”. I faderens månedlange sygdomsforløb, lykkedes det igen far og søn at komme så tæt på hinanden, som de ikke havde været siden før den famøse fugletur. Heldigvis er man tilbøjelig til at sige, for mon ikke vi allesammen kender den fornemmelse af, at der var ting, vi skulle have sagt og gjort, men ikke nåede, når vi mister et nært familiemedlem???

En så hudløs ærlig fortælling om så anstrengt et forhold til sin far, giver ikke alene læseren fornemmelsen af at man nu kender personen Michael Falch på en lidt anden måde end som det idol, vi har haft et billede af. Den giver også stof til eftertanke i den forstand, at vi skal passe på og værne om vores nærmeste, mens tid er, for hvem ved, hvornår det er for sent??? – Et smukt og ret enkeltlydende budskab, det måske ikke altid er lige let at overholde............... 

TwiinsMission

Nej, det er ikke en stave- eller anslagsfejl… Det er tværtimod navnet på Kurt og John Poulsens helt egen duo. I øjeblikket arbejder de på højtryk i studiet, for at gøre deres første album klar til udgivelse i løbet af kort tid.

Hvem er John & Kurt Poulsen så egentlig??? –I kender dem helt sikkert fra Falch-band, som de har været en fast del af siden foråret 1995. Kurt stoppede dog som guitarist hos Michael i foråret 2000, for at hellige sig sin egen musik, men John ser vi stadig som fast bassist rundt på koncertstederne, og han har også været med Michael i studiet i forbindelse med indspilninger til det nye album. Men før de blev en fast del af bandet bag Michael, har de, siden de var et par store knægte, stort set ikke bestilt andet i deres fritid end at spille musik. Og har siden 1978 sammen haft diverse fritidsband, bl.a. Rie-band, hvor Kurts kæreste Rie Rasmussen (nu Danser Med Drenge) var forsanger. Siden starten af 90erne har de spillet sammen med deres storebror Kim og Tom Sørensen (som I sikkert vil genkende som tourmand hos Michael) i bandet ”Brotherhood in Trouble”. De har mere eller mindre været husorkester på Lades Kælder i København, og man kan også stadig jævnligt opleve dem der, hvor de spiller dels egne kompositioner, men også egne udgaver af gamle rock-klassikere.

Pladen har endnu ingen titel, dog hælder de vist lidt til slet og ret at kalde den for ”TwiinsMission”.

Den kommer til at bestå af 14-15 numre, hvoraf størsteparten er brødrenes egne kompositioner. Dog har der sneget sig 3 andre sangskrivere ind: 1 stk. af en hr. Kane (amerikansk countrykunstner), 1 stk. af Peter Viskinde og 2 numre forfattet af Michael Falch. Her er der helt sikkert en del af jer, der vil nikke genkendende til i hvert fald ét af dem, da det faktisk drejer sig om nummeret ”Enspænder” (fra Nye Rejsende) i en mere eller mindre direkte oversættelse til engelsk. Det har fået titlen ”A Loner ALone Again”, og er meget, meget genkendelig fra Michasels originale dansksprogede udgave. Det andet nummer, Michael har bidraget med, hedder Silent Room, og er vist i sin tid skrevet til Brotherhood in Trouble. På TwiinsMission-albummet er den blevet lettere omarrangeret, og indspillet som en (tegner det til) meget, meget smuk duet mellem Kurt og Michael. Den kan I virkelig glæde jer til at høre.

Ellers byder pladen på dejlige country-inspirerede numre, uden dog rigtigt at være rigtig country alligevel. De har formået at skabe deres helt egen lyd, selvom man måske godt kan finde en lille tråd til de folk, de i løbet af deres karriere har arbejdet sammen med...............

 

...Og således stopper artikel-uddragene fra dette blad. Har du lyst til at læse dem i sin fulde længde, kan du melde dig ind i De Vildeste Fugle. Læs evt. mere om medlemskab eller meld dig ind nu vha. en mail til klubben

Denne udgave af Falkeblikket er et temanummer om Helligdage, så udover de viste artikler, kan du i bladet også se citater fra pressen, læsernes mening, endnu en artikel om Helligdage oma.

 

 

Til toppen af siden Tilbage til listen over klubblade